##1996-2002##

###Voorafgaand aan Frietopia###

Voor de allervroegste geschiedenis van [Frietopia](/wiki/frietopia) moeten we terug naar 1996 als een groot deel van de toekomstige [frietisten](/wiki/frietist) bij elkaar komt op het Dominicus College in [Nijmegen](/wiki/nijmegen). In de loop van de jaren ontstaat er een hechte vriendengroep rond *[kerux](/wiki/kerux)* en *[teleiotes](/wiki/teleiotes)* waar ook *[Eelco](/wiki/eelco)*, *[soupytwist](/wiki/soupytwist)*, *[Kafir](/wiki/kafir)*, *[Ward](/wiki/ward)*, *[outis](/wiki/outis)*, *[Paul](/wiki/paul)* en *[nijntje](/wiki/nijntje)* bijhoren. De [friet](/wiki/friet) komt pas in het verhaal naar voren in 2001 als teleiotes en outis de gewoonte ontwikkelen om bijna elke dag na school een frietje te eten (al dan niet met meer mensen) bij [Bestaria Zwanenveld](/wiki/bestaria-zwanenveld). Twee frietjes speciaal per persoon na school is geen uitzondering. Als een jaar later alle vrienden netjes hun gymnasiumdiploma halen scheiden de wegen zich, hoewel de meesten in Nijmegen blijven zaait een deel uit (naar [Utrecht](/wiki/utrecht) en [Eindhoven](/wiki/eindhoven) onder meer) en door verschillende studierichtingen zien de vrienden elkaar minder. *outis* en *teleiotes* houden contact door net als in de middelbare schoolperiode af en toe samen een frietje te eten en een drankje te drinken, en komen met behulp van deze middelen op het idee om iets meer te doen met hun hobby. Zo ontstaat het concept voor Frietopia¿.

[image:19 align:right]
    Een screenshot van de eerste versie van Frietopia.

##2003##

###De eerste maanden###

In het voorjaar en de zomer van 2003 wordt het idee uitgewerkt en de eerste schetsen worden gemaakt voor een website over friet, met recensies van friettenten en frietcult. Snel wordt de naam `Frietopia´ bedacht evenals het logo `¿´ dat half in een [puntzak](/wiki/puntzak) zit, het programmeerwerk kan beginnen. Eind juli 2003 gaat de eerste versie van Frietopia¿ dan online (hoewel met zeebenen). Lid worden kan nog niet, de domeinnaam moet er nog komen, maar Frietopia¿ is geboren. Begin augustus 2003, als deze nog maar net online is, wordt de [eerste buitenlandse promotiereis](/wiki/wacken-open-air) ondernomen, inclusief vlag met daarop het logo en het toenmalige webadres: frietopia.tk; overigens is de vlag na deze reis nooit meer teruggevonden. Door een aantal [friettochten](/wiki/friettocht) in het najaar wordt een stevige basis gelegd voor de database van de site. Helaas heeft Frietopia¿ in het begin nog behoorlijk last van kinderziektes en het gastenboek wordt dan ook meer gebruikt om bugs te melden dan waar het eigenlijk voor bedoeld is. Frietisten die in deze periode al actief waren zijn: outis, teleiotes, Kafir, Kerux, Ward, nijntje en EFE.

[image:20 align:right]
    Een screenshot van de tweede versie van Frietopia.

##2004##

###Extra crewleden###

In de winter van 2004 komt er een nieuwe versie van Frietopia, achteraf bekeken verreweg de lelijkste, maar wel een goed werkende versie waarin het gastenboek verdwijnt en er een forum voor in de plaats komt. Met ruimte voor zowel bugreports als uiteenlopende discussie. Na een heleboel gezeur over foute adressen, foute namen en ontbrekende postcodes besluiten teleiotes en outis om hun vriend Kafir tot moderator te benoemen en vanaf dat moment onderhoudt hij de database. Tot aan de herfst staat Frietopia op een redelijk laag pitje, er worden niet veel friettenten toegevoegd en in de lijst met actiefste frietisten schuift Kafir naar één en in zijn kielzog sleept hij vriendin Renske mee naar twee. Vanwege druk programmeerwerk wordt in Augustus 2004 het vierde staflid verwelkomd, Kerux gaat teleiotes en outis assisteren met het werk achter de schermen van de site.

###Het frietlog###

Eind september 2004 begint Richard het [Frietweblog](/wiki/frietweblog), het duurt niet lang voordat dit weblog door Frietopia¿ ontdekt wordt en de twee sites beginnen een samenwerking. Zo vindt er een uitruil plaats, Richard en Von van het frietweblog gaan recensies schrijven voor Frietopia¿ en Kafir gaat meeloggen voor het [Frietlog](/wiki/frietlog). Ook dankzij deze nieuwe enthousiaste frietisten en door een aantal friettochten loopt het aantal toevoegingen weer wat op en de grens van 300 friettenten wordt doorbroken. In de daaropvolgende winter vindt ook de eerste *[Meet&Friet](/wiki/meetfriet)* plaats, voor het eerst ontmoeten virtuele friet-vrienden elkaar op gepaste wijze: samen een frietje eten.

##2005##

###Frietopia wordt groter###

Het jaar 2005 opent opnieuw met een nieuwe versie van Frietopia die wat betreft stijl en kleur een radicale verandering betekent ten opzichte van de vorige versies. Het aantal toevoegingen per week ligt in deze periode ook substantieel hoger dan in 2004 en de grens van 500 friettenten wordt dan ook snel bereikt. Al deze toevoegingen komen voor een groot deel voor de rekening van de frietloggers Von en Richard terwijl ook Kafir veel friet blijft eten, in de top tien van actiefste frietisten loopt Kafir ver uit terwijl Richard en Von de top zes halen. In het voorjaar van 2005 begint Frietopia voor het eerst ook de media te zoeken, beginnende met een interview met Horeca-vakblad [Snackkoerier](/wiki/snackkoerier).

###Professionalisering###

Nadat de site nog eens herschreven is (versie 4 alweer) vindt in de nazomer en herfst van 2005 van een zekere professionalisering plaats van de frietisten in de top tien. Ouderwetse friettochten duurden vaak een hele dag waarin stad en land werd afgereisd en af en toe rustig een frietje werd gegeten, intussen genietend van het gezellig samenzijn of een lekker drankje. Friettochten nieuwe stijl daarentegen zijn er puur op uit om zoveel mogelijk recensies van zoveel mogelijk nieuwe friettenten te kunnen schrijven, om dit te bereiken wordt vaak één enkele stad uitgekozen om de reistijden te besparen en worden porties friet gedeeld zodat er meer friettenten kunnen worden bezocht. Degenen die hiermee beginnen zijn Kerux en teleiotes die ruim twintig friettenten in [Arnhem](/wiki/arnhem) bezoeken als hun *podiumplek* bedreigd wordt door Richard, later worden ook onder andere [Eindhoven](/wiki/eindhoven), ['s-Hertogenbosch](/wiki/s-hertogenbosch), [Utrecht](/wiki/utrecht) en [Ede](/wiki/ede) op deze manier onder handen genomen.

###Nieuwe aanwinst###

De geschiedenis leert dat de herfst traditioneel de drukste periode is op Frietopia en ook ditmaal levert de herfst een hoop nieuwe leden en friettenten op. Opvallendste nieuwe (of eigenlijk hernieuwde) verschijning is wel *[Soupytwist](/wiki/soupytwist)*, deze had in het begin onder de naam discworldian al twee recensies geschreven maar was daarna haar interesse verloren. Vanaf Augustus wint zij niet alleen aan interesse in outis, maar ook in Frietopia¿ en besluit haar vrienden (en Kafir in het bijzonder) een loer te draaien door in een moordend tempo friettenten te gaan bezoeken en recenseren zonder haar identiteit prijs te geven. Als ze in Oktober tot PR-medewerker (en daarmee vijfde crewlid) wordt benoemd moet ze ook tegenover Kafir haar identiteit bekend maken. Een andere frietist die in deze periode een vermelding verdient is *[Frituurman](/wiki/frituurman)*, hij voegt veel cafetaria's toe in en rond [Hoogeveen](/wiki/hoogeveen) en komt zelfs in de top tien door Ward in te halen.

###Awards en media-aandacht###

Soupytwist zet niet alleen de professionalisering van de friettocht door (ze stormt iedereen voorbij naar een derde plek door in een paar maanden ruim meer dan honderd recensies te schrijven), ook zoekt ze meer dan voorheen de aandacht van de pers. Interviews met radiostations en kranten horen er ineens bij en ook komen er rond de jaarwisseling de [eerste](/wiki/frietopia-awards-2005) [Frietopia Awards](/wiki/frietopia-awards), drie oorkondes worden uitgedeeld aan de tenten die op dat moment het hoogste staan: [Marmara](/wiki/cafetaria-marmara), [Toorop](/wiki/cafetaria-toorop) en de [Manneken Pis](/wiki/manneken-pis) in [Amsterdam](/wiki/amsterdam). De awards ontketenen een reeks artikelen en interviews in diverse media en het aantal bezoekers van de site blijft stijgen, evenals het aantal cafetaria's in de database dat alleen al in Januari 2006 met meer dan honderd toeneemt!

##2006##

###Kafir neemt wraak###

Aangezien Kafir het niet zo goed kon hebben dat hij maandenlang in het ootje genomen was door Soupytwist, besluit hij op zijn beurt weer een nieuwe grap uit te halen. Onder de naam *aars.engel* (gekozen vanwege de ultieme slechtheid) probeert hij in januari en februari 2006 [Deventer](/wiki/deventer) en omgeving compleet te krijgen. Als er op het forum vraagtekens worden gezet bij de identiteit van deze nieuwe enthousiaste frietist probeert Kafir zijn geheim te redden door vanuit een alternatief IP-adres op het forum te posten. Als hij later ook via MSN-messenger met de Frietopia-crewleden gaat kletsen heeft hij zijn hand overspeeld en moet hij zijn identiteit prijsgeven.

Als overblijfsel van dit verhaal heeft Kafir nu best veel friettenten in Deventer gerecenseerd, waarbij een heel aantal met een afwijkende stijl van recenseren, onder andere gebruikt hij het woord [patat](/wiki/patat) in plaats van [friet](/wiki/friet).

###Frietopia op een lager pitje###

De enorme hype na de awards gaat in Februari liggen en mede door persoonlijke strubbelingen binnen de crew komt Frietopia voor de crew op een wat lager pitje te staan gedurende het voorjaar en de zomer van 2006. Wie zich daar niets van aantrekt is *[hellborn](/wiki/hellborn)*, een oude bekende die net als Soupytwist er al vanaf het begin bij was maar pas erg laat ontdekte hoe leuk het is om recensies te schrijven. Hoewel in zijn werkterrein ([Utrecht](/wiki/utrecht) en [Nijmegen](/wiki/nijmegen)) vrij veel cafetaria's al gerecenseerd zijn weet hij toch met vele second opinions de top tien te bereiken. In de database wordt al vrij vroeg in het jaar de 1000e friettent verwelkomd en twee keer gevierd met een frietje bij [Bestaria Zwanenveld](/wiki/bestaria-zwanenveld), de plek waar het allemaal begon. De 1100e friettent wordt bereikt door een korte, maar krachtige piek in de laatste dagen van Mei als Frietopia gelinkt wordt op GeenStijl. Helaas voor de mensen die wachten op versie vijf, deze wordt keer op keer uitgesteld bij gebrek aan programmeurs.

##2007##

###Wachten op versie vijf###

Nadat de [tweede](/wiki/frietopia-awards-2006) [Frietopia Awards](/wiki/frietopia-awards) zijn uitgereikt, blijft Frietopia de rest van 2007 een beetje rustig doorkabbelen. Er wordt nog wel friet gegeten en gekletst op het forum, maar grote gebeurtenissen vinden niet plaats. Totdat in het najaar Frietopia weer langzamerhand naar voren wordt gehaald. Achter de schermen wordt versie vijf langzaam maar zeker tot lanceerklaarheid gebracht en ook wordt het suffe nieuwssysteem vervangen door een hip blog. Begin 2008 is het dan zo ver en versie vijf wordt gelanceerd!

##2008##

###Frietopia bloeit###

Het blog en de nieuwste editie van de website zorgen ervoor dat Frietopia weer langzaam uit het slop wordt getrokken. Wilde plannen maken plaats voor serieuze, uitvoerbare en toch briljante ideeën. Ook worden er friettochten gehouden met een aantal nieuwe frietisten als *Vuurlente* en *Frankv*. Er wordt hard gewerkt om alle overgebleven bugs uit versie vijf te halen en een moderne, volledig werkende website met web 2.0 features neer te zetten.

###Stichting Frietopia###

In de zomer van 2008 wordt [Frietopia](/wiki/frietopia) definitief geprofessionaliseerd, er wordt een [Stichting Frietopia](/wiki/stichting-frietopia) opgericht die officieel de belangen van Frietopia behartigd. Vanaf nu worden vergaderingen dus officieel bijgehouden en kent Frietopia een officieel bestuur met een financieel beleid.

##2011##

In het voorjaar van 2011 worden de [awards](/wiki/frietopia-awards-2010) weer uitgereikt, ditmaal met hulp van Mark van der Molen, frietliefhebber en presentator bij [http://www.kinkfm.com Kink FM](/wiki/httpwwwkinkfmcom-kink-fm). Van der Molen belooft ook columns te schrijven; de eerste wordt als blogpost op 9 maart gepubliceerd. 

##2012-2018#
Nog aan te vullen.

##2019##
### Einde van de stichting en friettocht ###
In het najaar van 2019 wordt besloten om de Stichting Frietopia en de bijbehorende bankrekening op te heffen. De bestuursleden besluiten hiertoe omdat er weinig inkomsten en veel verplichtingen aan de stichting kleven. Betekent dit het einde van Frietopia? Verre van. Om dat te bewijzen wordt er in december 2019 nog een [friettocht](/wiki/friettocht) naar Rotterdam geordaniseerd.

Zie ook: [meer over Frietopia](/wiki/frietopia).