Wacken Open Air is een jaarlijks terugkerend metalfestival gehouden in het Noord-Duitse dorpje Wacken. In 2003 hebben de oprichters van Frietopia het festival bezocht met een Frietopiavlag.

Het verslag

Zaterdag 26 juli 2003

Vandaag is de dag om in te pakken. Om goedkoop te kunnen reizen, hebben we besloten morgen al te vertrekken, zodat we bij de Duitse spoorwegen een Schönes Wochenende-ticket kunnen kopen - een soort gezinskaart. We reizen mee met een groep van acht man, tenminste, dat is het verwachte aantal mensen sinds meer dan de helft van de oorspronkelijke Wackengangers het liet afweten. De tent van ons, Frietopia oprichters, heeft het majestueuze formaat van 6 bij 2,4 meter. Er is een vrij grote vlag gemaakt die we hopen op een zichtbare plaats te kunnen ophangen. Één nadeel aan de tent: hij is vrij groot, lomp en zwaar (ik loop zelf met een rugzak van 19 kilo, en een klein rugzakje erbij met de binnentent erin: nog eens 3 kilo..), maar dat hebben we graag over voor een luxueus verblijf op de camping. Vertrektijden zijn nog onduidelijk, dus ik weet nog niet eens of ik morgen wel op vertrekpunt Kleve kan zien te komen.

Zondag 27 juli 2003

Afbeelding niet gevonden
Deel van het gezelschap, 's morgens in de trein op weg naar Wacken. Rechts één van de Frietopia-oprichters.
Afbeelding niet gevonden
Provisorische ophanging van onze vlag op dag 1, in de achtertuin van een Wackens gezin.

's Ochtends vroeg vertrokken vanuit Kleve (Kleef) richting Wacken. Alcohol mee, kaartjes mee, en niet te vergeten: Frietopiavlag mee. De tent ook mee (dat is te voelen). In Wacken aangekomen blijken we nog niet op het terrein te mogen, maar de vriendelijke bevolking wil ons graag een nachtje in de achtertuin laten staan. Om onze tent een plaatsje te geven wordt zelfs een tak van een boom gesnoeid om ruimte te maken. Op de foto is rechts in de hoek te zien dat we onze Frietopiavlag ook maar in de boom hebben gehangen. Links voor een onbekende random Duitse metalhead, waarvan er daar ook nogal veel rondliepen.

Maandag 28 juli 2003

Nu dan toch op het kampterrein van WOA. De tent opgezet op een zo tactisch mogelijke plaats (dwz. niet té dicht bij de plees, maar ook niet te ver af, hetzelfde voor het festivalterrein). De vlag hangt tegen de tent omdat we geen vlaggenstok of iets dergelijks hebben. De vlag van een ander deel van onze groep, refererend aan de Katholieke Universiteit Nijmegen trekt veel bekijks van een paar Duitsers die het Katholieke wat provocerend vinden voor op een metalfestival.

Woensdag 30 juli 2003

We hebben een vlaggenmast! Twee grote takken, aan elkaar geknoopt met cisaltouw doen het werk. De vlag is nu goed leesbaar omdat er een klein briesje staat. Er hangt een VLF onder (Very Large Flag) die van onderaf het zicht een beetje ontneemt op onze Frietopiavlag, dus de foto is misschien niet zo duidelijk als we hoopten.

Afbeelding niet gevonden
*Voorlopige toestand van de vlag op de eerste dag op het festival-kampterrein.*
Afbeelding niet gevonden
*De vlag in zijn uiteindelijke positie - hoog aan de vlaggenstok.*
Afbeelding niet gevonden
Publiek genoeg om onze Frietopiavlag te zien. Helaas erg veel duitsers :)

Zie ook: meer over Frietopia.