Afbeelding niet gevonden
Vier bakjes friet met de vier meest gegeten sauzen. Met de klok mee: curry, frietsaus, ketchup en pindasaus.

Een saus is een vloeibare spijs die wordt opgediend bij of over een gerecht. Friet en snacks worden vaak met saus gegeten.

Enkele bekende sauzen:

Minder bekende voorbeelden zijn: * Veganistische Banketbakkersroom. * Wasabi-Knoflooksaus. * Perzikenpap. * pangangsaus. * kerrysaus. * smulsaus. *paramaribo saus (in de jaren 70 te koop in Scheveningen en heerlijk pittig)

Sauzentest

Frietopia heeft in 2006 al een keer 35 verschillende sauzen getest. Hierover vind je meer op de pagina Sauzentest 2006. Een vervolg kwam met de Sauzentest 2013 waar nog eens 19 sauzen zijn getest.

Gezondheidseffecten

Vermoedelijk zullen veel gezondheidsfreaks meteen zeggen dat je je friet het beste zonder kan eten omdat friet al niet zo gezond is en saus alleen nog maar calorieën toevoegt. Dat hier niet per se sprake van is zal hieronder een beetje uitgelegd worden. * Wat we wel kunnen zeggen is dat mayonaise, frietsaus, joppiesaus, tartaarsaus en halvanaise meteen afvallen, omdat zelfs als ze minder vet bevatten, ze alsnog geen vitaminen e.d. bevatten dus gewoon ongezond zijn (de hoofdingediënten zijn vaak water, azijn, suiker, vet, zetmeel en evt. eieren). * Ketchup en curry bevatten relatief weinig calorieën en wel een aantal gezonde stoffen als lycopeen. Helaas komen de calorieën voor het grootste deel uit geraffineerde suikers en dat is dan weer niet helemaal goed voor je. * Pindasaus zit bomvol met vet maar bevat van alle sauzen waarschijnlijk wel de meeste proteïne, wat het wel het voedzaamst maakt, maar wel erg calorie-rijk. * Knoflook is een gezonde groente, maar in de praktijk bevat knoflooksaus weinig knoflook dus dat valt wel mee, de yoghurt is ook te weinig en aangevuld met teveel loos plantaardig vet om gezond te zijn (en over de gezondheidseffecten van zuivel is ook niet iedereen het eens). * Piccalilly zie je tegenwoordig nog maar zelden op de friet, maar bestaat wel uit gezoete groenten dus valt in dezelfde categorie als ketchup en curry. Kijk wel uit dat in sommige soorten piccalilly nog zoetstoffen zitten, weliswaar bespaar je ermee op de calorieën, maar met name kinderen kunnen er naar op reageren. * Appelmoes is een van de weinig sauzen die weinig tot geen toegevoegde calorieën bevat, wel is een deel van de voedingswaarde van de appel verloren gegaan bij het moezen.

Voorlopige conclusie is dus dat er best sauzen zijn met goede stoffen, maar dat ze ook wel veel calorieën bevatten. Als je dus veel friet met saus eet is het aan te raden niet teveel loze calorieën uit andere voedingsstoffen te halen of veel te verbranden. Mocht je echt bang zijn dood te gaan aan ondervoeding is pindasaus de lompe keuze, anders kan je het beste gaan voor een groente of fruit gebaseerde saus als ketchup, curry, appelmoes, piccalilly of (iets exotischer) tamarindepuree of chutney.