Een hamburger is een schijf bestaande uit vleesgehakt of een vervanger. Meestal heeft deze de vorm van een platte cilinder. Hamburgers worden meestal op brood gegeten, maar kunnen ook los worden geserveerd, bijvoorbeeld op een bord met friet en rauwkostsalade ernaast. In de Verenigde Staten worden hamburgers wel eens als het nationale voedsel beschouwd. Ze zijn daar bijzonder populair als snack of als deel van de hoofdmaaltijd. Een interessante documentaire over hamburgers is gemaakt door de Keuringsdienst van Waarde (RVU).

Originele hamburgers worden meestal van rundvlees gemaakt. Onder vegetariërs zijn hamburgers gemaakt van soja of andere plantaardige eiwitproducten populair. Een zéér frietistische variant is de uit India afkomstige aloo patty, een hamburger gemaakt van aardappel.

De naam hamburger komt van de Noord-Duitse stad Hamburg. De tweede grootste stad van Duitsland en bovendien een essentieel overstappunt voor reizigers richting Wacken.

Afbeelding niet gevonden
De in Winterswijk gesignaleerde Batsburger

Varianten

Broodjes hamburger bestaan in veel varianten. Op de saus, de groente en het al dan niet toevoegen van een ei of een plak kaas kan eindeloos gevarieerd worden. Soms nemen broodjes met hamburger absurde vormen aan.

Batsburger

In Winterswijk is de Batsburger gesignaleerd. De omschrijving luidde 2 hamburgers kolossaal met gebakken ei en kaas maar wij hebben zo onze twijfels over de ingrediënten van deze burger.

Bicky Burger

De Bicky Burger is een hamburger die vrij populair is in België en daar bij bijna elk frietkot in verschillende varianten verkocht wordt.

Theoburger

Een onder Nijmeegse studenten berucht voorbeeld is de Theoburger. De Theoburger bestaat uit een zacht broodje met een (op verzoek vegetarische) hamburger en daarnaast nog een ei, een plak kaas, gebakken uien, curry, tomaat, komkommer en dan nog gemengde rauwkostsalade. Het eten van zo'n burger is vrij lastig en dus nog een heel avontuur.

[img|7228300_680_1203676603550-08-02-22_zenburger_klein.jpg|100%|r|Het logo van Zenburger.]

Hamburgerketens

Er zijn enkele grote fastfoodketens waar hamburgers centraal staan. Bekendste voorbeelden zijn McDonalds en Burger King.

Zenburger

Een keten die biologisch-veganistische hamburgers verkeert is het Amerikaanse Zenburger ([http://www.youtube.com/watch?v=DQJcmAHhO6g filmpje]). Het idee om snacks en Zen met elkaar te mengen hebben ze waarschijnlijk opgedaan na het lezen van dit artikel.

Zie ook: meer snacks.