Een frikandel is een snack gemaakt van vleesgehakt, kruiden en uien die in een langwerpige rol wordt gekneed en gefrituurd. De frikandel is één van de populairste snacks van Nederland en wordt vaak op z'n speciaal gegeten. Ook in opkomst is de frikandel totaal.

Afbeelding niet gevonden
Cartoon door Nozzman over de dubieuze ingredienten van de frikandel.

Wedstrijden

Geregeld worden er wedstrijden gehouden wie de meeste frikandellen in korte tijd kan eten. Vooral de wedstrijd van Cafetaria Rikken is een bekende.

Record

Het officiële Nederlands record staat op naam van Makkie Shimakawa die in één uur 24 frikandellen at.

Ingrediënten

Over het vlees in frikandellen gaan de wildste verhalen in het rond. Zo zouden er varkensogen en koeienuiers in zitten. Het grootste deel van deze verhalen is waarschijnlijk niet waar. Fabrikanten beweren overigens vaak dat de smaak van de frikandel vooral door de kruidenmix komt.

Varkenvlees

De meeste frikandellen bevatten varkensvlees en zijn daarmee niet helal. Er bestaan ook kipfrikandellen die volledig uit kip bestaan. Overigens bevatten normale frikandellen naast varken ook redelijk veel kip, veelal seperatorvlees.

Paardenvlees

Ook met zekerheid te zeggen is dat er in veel frikandellen paardenvlees zit. Dat sommige producenten daar toch een beetje mee in hun maag zitten blijkt uit deze [http://player.omroep.nl/?aflID=7666289 aflevering] van de Keuringsdienst van Waarde. Het komt dus ook voor dat een fabrikant wel paardenvlees doet in horeca-frikandellen, maar niet in thuis-frikandellen omdat de kans dat consumenten de verpakking lezen dan groter is.

Zie ook: meer snacks.