Een *hamburger* is een schijf bestaande uit [vlees](/wiki/vlees)[gehakt](/wiki/gehakt) of een vervanger. Meestal  heeft deze de vorm van een platte cilinder. Hamburgers worden meestal op [brood](/wiki/brood) gegeten, maar kunnen ook los worden geserveerd, bijvoorbeeld op een bord met [friet](/wiki/friet) en [rauwkostsalade](/wiki/rauwkost) ernaast. In de [Verenigde Staten](/wiki/verenigde-staten) worden hamburgers wel eens als het nationale voedsel beschouwd. Ze zijn daar bijzonder populair als [snack](/wiki/snack) of als deel van de hoofdmaaltijd. Een interessante documentaire over hamburgers is gemaakt door de [Keuringsdienst van Waarde (RVU)](http://player.omroep.nl/?aflid=8030954).

Originele hamburgers worden meestal van [rundvlees](/wiki/rundvlees) gemaakt. Onder [vegetariërs](/wiki/vegetarisme) zijn hamburgers gemaakt van [soja](/wiki/soja) of andere plantaardige eiwitproducten populair. Een zéér [frietistische](/wiki/frietist) variant is de uit [India](/wiki/india) afkomstige [aloo patty](/wiki/aloo-patty), een hamburger gemaakt van [aardappel](/wiki/aardappel).

De naam *hamburger* komt van de Noord-[Duitse](/wiki/duitsland) stad [Hamburg](/wiki/hamburg). De tweede grootste stad van Duitsland en bovendien een essentieel overstappunt voor reizigers richting [Wacken](/wiki/wacken).

[image:8 align:right]
    De in Winterswijk gesignaleerde Batsburger

##Varianten##

Broodjes hamburger bestaan in veel varianten. Op de [saus](/wiki/saus), de [groente](/wiki/groente) en het al dan niet toevoegen van een [ei](/wiki/ei) of een plak [kaas](/wiki/kaas) kan eindeloos gevarieerd worden. Soms nemen broodjes met hamburger absurde vormen aan.

###Batsburger###

In Winterswijk is de *Batsburger* gesignaleerd. De omschrijving luidde *2 hamburgers kolossaal met gebakken ei en kaas* maar wij hebben zo onze twijfels over de ingrediënten van deze burger.

###Bicky Burger###

De [Bicky Burger](/wiki/bicky-burger) is een hamburger die vrij populair is in [België](/wiki/belgie) en daar bij bijna elk frietkot in verschillende varianten verkocht wordt.

###Theoburger###

Een onder [Nijmeegse](/wiki/nijmegen) studenten berucht voorbeeld is de [Theoburger](/wiki/theoburger). De Theoburger bestaat uit een zacht broodje met een (op verzoek vegetarische) hamburger en daarnaast nog een ei, een plak kaas, gebakken [uien](/wiki/ui), [curry](/wiki/curryketchup), [tomaat](/wiki/tomaat), [komkommer](/wiki/komkommer) en dan nog gemengde [rauwkostsalade](/wiki/rauwkost). Het eten van zo'n burger is vrij lastig en dus nog een heel avontuur.

[img|7228300_680_1203676603550-08-02-22_zenburger_klein.jpg|100%|r|Het logo van Zenburger.]

##Hamburgerketens##
Er zijn enkele grote [fastfoodketens](/wiki/keten) waar hamburgers centraal staan. Bekendste voorbeelden zijn [McDonalds](/wiki/mcdonalds) en [Burger King](/wiki/burger-king).

###Zenburger###
Een keten die [biologisch](/wiki/biologisch)-[veganistische](/wiki/veganisme) hamburgers verkeert is het Amerikaanse *Zenburger* ([http://www.youtube.com/watch?v=DQJcmAHhO6g filmpje]). Het idee om snacks en Zen met elkaar te mengen hebben ze waarschijnlijk opgedaan na het lezen van [dit artikel](/wiki/zen-en-de-kunst-van-friet-eten). 

Zie ook: [meer snacks](/wiki/snack).