Friet eten om CO2 te compenseren

Een opmerkelijk bericht in de Spits en in diverse andere kranten afgelopen week:

"De Boeings 737 op de lijndienst tussen Amsterdam en Parijs zullen straks nog maar voor de helft met kerosine en voor de andere helft met frituurvet worden volgetankt. 'Daardoor zijn geen aanpassingen aan de motoren of de brandstoftanks nodig, maar vliegen we wel een stuk schoner en wordt veel minder CO2 uitgestoten', aldus ex-minister Eurlings. KLM hoopt dit najaar al tweehonderd vluchten uit te kunnen voeren op het vet."

Dat vliegen minder CO2 zou uitstoten is natuurlijk niet waar. Maar het gaat bij frituurvet om CO2 uit de grond in plaats van extra CO2 uit fossiele brandstof, dus het is alleen op papier minder. Maar aangezien het om gebruikt frituurvet gaat, kan het plan op onze steun rekenen. En natuurlijk omdat je binnenkort de CO2 uitstoot van een vakantie of van je auto kan compenseren door veel friet te gaan eten. Ik verwacht de eerste Postbus 51 spotjes binnenkort op TV.

Lees het bericht op Spitsnieuws.



Gravatar
Anoniem
Ja dat oude frituurvet schijnt nog al wat waard te zijn. Bij Ratelbands haphoek in Arnhem was het zelfs een tijdje mogelijk om je oude frituurvet in te leveren in ruil voor gratis friet. Maar goed beter dat ze op oud vet vliegen dan dat ze er friet in bakken. Misschien een leuke actie om bij aankoop van frituurvet korting te sparen voor een vliegreis bij KLM. 28 juni 2011 17:54


Kafir
Aardappels zijn volgens mij redelijk CO_2-vriendelijk, snacks met kaas of varkens- of rundvlees natuurlijk al weer minder. Het zal inderdaad wel deels een gimmick zijn.

Afgelopen vrijdag al een grappige sketch bij Vrijdagmiddaglive op Radio 1, een vrouw vond dat ze gratis op vakantie mocht omdat ze zoveel uit de frituur at. 27 juni 2011 21:24


Kerux
De beste oplossing is nog altijd: niet vliegen. Maar als je het dan toch doet kan gebruikt frituurvet nog wel een redelijke oplossing zijn, alhoewel dat natuurlijk wel afhankelijk is van wat ze daar eerst mee deden. Ten opzichte van domweg in de vuilverbrander gooien is het een vooruitgang, maar vet van cafetaria werd toch al gerecycled tot biobrandstof-achtige-dingen, dus het is vooral een marketing gimmick vrees ik. 27 juni 2011 16:57

Gravatar
Anoniem
Dat zal lekker stinken bij het vliegveld dan :P. Alleen jammer dat er ook veel CO2 vrij komt om friet te maken. Dan zou dat natuurlijk ook weer gecompenseerd moeten worden. Het klinkt dus erg mooi maar of het echt zoveel voordeel op gaat leveren. 27 juni 2011 16:09